Hovedgaard_teglværk_bakterier

Om bakterier

Forskerne har opdaget at man stort set intet om de bakterier der bor sammen med os i vores hjem.

Moderne genteknologi åbenbarer en helt ny verden af økosystemer, mindst lige så komplicerede og mangfoldige som en regnskov der omgiver os på alle overflader i vore hjem.

Indtil for få år siden kunne forskerne kun artsbestemme bakterier efter at have dyrket dem i laboratoriet. Moderne gentest afslører at vi hidtil kun har set en til to procent af den diversitet, eller mængde af arter vi har omkring os. ”Vi er i dag som de opdagelsesrejsende, der drog ud og kortlagde hvad der findes af liv i verden” siger Rob Dunn, en amerikansk biolog.

Ilkka Hanski fra Helsinki Universitet har forsket i betydningen af en sund bakterieflora i vores hjem og fastslår at bakterierne er vigtige for vores helbred og at det er vigtigt at der er rigtig mange forskellige slags. (Diversitet) Hanskis forskning tyder på at den rige bakterieflora virker som et skjold imod allergi. Tesen er at immunforsvaret bruger bakterierne på vores krop til at sanse verden omkring os og hvis den er fattig på bakterier, udvikler immunforsvaret en forkert vurdering der kan få systemet til at reagere mod harmløse ting og endda også mod celler i vores krop. Forskerne er enige om at en stor variation af arter er bedre end en lille.

En amerikansk undersøgelse understøtter Hanskis resultater. Den viser at rum luftet ud ved at vinduerne åbnes, indeholder flere gavnlige og færre farlige bakterier, end hvis luftskiftet foregår mekanisk. Ventilationsanlæg sænker artsrigdommen. Det gør overdreven rengøring også. Vi skal selvfølgelig stadig gøre rent, men vi bør tilstræbe en balance med de sunde bakterier. Det kan vi gøre ved vores valg af overflader inden døre, og ved at fravælge desinficerende rengøringsmidler.

Naturen er jo sådan indrettet at hvis det lykkes os at slå 75% af bakterierne ihjel, så overtager den overlevende 25% hurtigt den frie plads, og de overlevende arter er måske også de modstandsdygtige eller sygdomsfremkaldende bakterier. Det er derfor bedre at en mangfoldighed af arter holder hinanden i skak, og øger muligheden for at netop den bakterie er tilstede som vores organisme og immunforsvar har brug for lige nu.

Den lerbaserede maling fra Volvox afleverer en overflade der sikrer dig den bedste luft inden døre (se vores skrivelse, 01- Om ioner og luftkvalitet). Malingen er ugæstfri for svamp, og medvirker aktivt til at rense luften for de helt små partikler, herunder selvfølgelig også de allergifremkaldende. (Se venligst dokumentationen).

Dokumentation:
Ilkka Hanski, Professor, Department of Ecology and Evolutionary Biology
Rob Dunn, Biolog og leder af Wild Life in Your Home Project, USA